Categorii CNPT 2013

Workshop Emoţie şi cogniţie în procesările psihotraumatizante

“Emoţie şi cogniţie în procesările psihotraumatizante. Posibilităţi de intervenţie în tulburarea de stress posttraumatic”

Teoriile cognitive ale tulburărilor de anxietate postulează existenţa unui bias atenţional la stimulii din mediu asociaţi cu ameninţarea şi care subliniază reacţia exagerată de frică.

Modelele cognitive sugerează că această denaturare (bias-ul) întăreşte perceperea stimulilor înspăimântători, ceea ce poate induce o stimulare crescută, simptome psihice şi fizice de anxietate şi îngrijorare excesivă la subiecţii cu tulburări anxioase.

Un nivel înalt de anxietate după un eveniment traumatic poate duce la depersonalizare. Studiile sugerează că, în mod specific PTSD, pare a fi caracterizată de o abilitate scăzută de a desfăşura o sarcină cognitivă în prezenţa stimulilor traumatizanţi în cazul subiecţilor/pacienţilor suferind de traumă. Relaţia dintre stimulii afectogeni negativi care distrag atenţia şi afectarea funcţiilor cognitive pare a fi mediată de anxietatea indusă de stimulii afectogeni negativi (distractori).

În cadrul workshop-ului va fi evaluat rolul CISD (Critical Incident Stress Debriefing) cu ajutorul exerciţiilor practice. Vor fi analizate în acelaşi mod şi alte metode de intervenţie în PTSD.