Categorii CNPT 2013

Maria Macarenco

Doamna psiholog MARIA MACARENCO va sustine workshopul cu titlul: 

”TRATAMENTUL AMINTIRILOR TRAUMATICE PRIN METODA EMDR”.

Doamna Maria Macarenco este psiholog supervizor in domeniul securitatii nationale, clinician si consilier psihologic.

”Mi-am inceput activitatea de psiholog militar în urmă cu 11 ani. De atunci am participat la două misiuni în teatrul de operaţii din Irak, unde am oferit asistenţă psihologică militarilor expuşi la traume de război (ca victime primare şi secundare) şi am fost implicată în intervenţii de criză după incidente traumatice.

Mi-am dat seama că impactul traumatic al războiului şi violenţei provoacă răni atât de adânci de care trebuie să avem grijă cu atenţie deosebită, resurse şi metode.

În general, militarii nu recunosc faptul că un eveniment traumatizant a lăsat urme în sufletul lor, ei sunt antrenaţi să reziste şi să meargă în zgomotul armelor de foc, să păşească deliberat pe tărâmul violenţei, morţii şi distrugerii. Militarii luptători nu pot preveni expunerea la incidente extreme care pot implica ameninţarea cu moartea sau rănirea gravă a propriei persoane sau a altora. Aceasta este slujba lor, să fie în mijlocul pericolului. Şi o fac exemplar.

Însă momentul întoarcerii lor din misiuni poate fi vulnerabil iar psihologul militar trebuie să fie pregătit să intervină pentru ca riscul dezvoltării unei patologii posttraumatice să fie minim.

Psihoterapia verbală nu este suficientă în lucrul cu trauma şi mai ales în cazul traumelor multiple. Am constatat acest lucru în cabinet şi, pentru a putea depăşi limita psihoterapiei clasice, am urmat traininguri de specializare pe trauma si tulburarea de stres posttraumatic in strainatate si de asemenea programul de pregătire în teoria şi practica EMDR, una dintre cele mai eficiente şi mai rapide metode folosite în tratamentul amintirilor traumatice. Programul a fost organizat de EMDR Works Ltd (Marea Britanie) si condus de Richard Mitchell, EMDR Europe Senior Trainer.”