Despre Institut

 

Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) este o asociatie profesionala interdisciplinara, non-guvernamentala, ce isi propune:

  • promoveze in randul specialistilor (psihologi, psihoterapeuti, personal medical, cadre didactice, asistenti sociali si alti lucratori in domenii conexe) cunostinte noi despre trauma psihica si interventii specializate in tratamentul acesteia;
  • ofere ajutor pentru cei care au nevoie si solicita asistenta psihologica (persoane adulte, copii si adolescenti, cupluri, familii si grupuri );
  • ofere un cadru de dezvoltare profesionala pentru profesionistii din domeniu care doresc cursuri acreditate de formare, specializare si perfectionare in domeniul psihotraumatologiei.

Convingerea de baza a echipei de profesionisti care sustine și dezvolta acest institut este aceea ca traumele psihice reprezinta mult mai mult decat ocazii de durere sufleteasca si suferinta emotionala. Trauma psihica este o importanta sursa de invatare și de evolutie personala.
Echipa noastra ofera ajutor psihologic specializat pentru ca este esential sa acceptam ceea ce se intampla cu noi in momentele ulterioare traumatizarii si suferintei emotionale, sa ne asumam responsabilitatea pentru rana noastra si sa folosim durerea ca indiciu pentru autocunoastere si stimulare a dezvoltarii ca persoana, ca grup, fie el mic (precum grupul familial) sau mare (cum este cel reprezentat de o natiune).

Obiectivele ISTT sunt:

  1. sa studieze cauzele si efectele traumelor psihice umane, in vederea popularizarii lor, pentru a preveni si vindeca efectele lor negative, poate cel mai evident fiind suferinta emotionala;
  2. sa identifice diverse modalitati eficiente de tratament a efectelor negative ale traumelor psihice;
  3. sa descopere si sa promoveze initiative, politici, servicii de ajutor psihologic, strategii care sa reduca impactul factorilor traumatici si al consecintelor acestora;
  4. sa ofere un cadru de intalnire a tuturor profesionistilor din domeniul clinic, de cercetare, de educare si informare din Romania si din intreaga lume pentru a impartasi experientele si cunostintele lor privind domeniul psihotraumatologiei;
  5. sa ofere un cadru de formare a profesionistilor, care sa sustina persoanele traumatizate si care sa amelioreze sau sa vindece efectele traumelor psihice.

Oricine poate colabora voluntar la activitatile promovate de ISTT, dar ele vor fi coordonate de psihologi, medici, asistenti sociali, cadre didactice, jurnalisti, avocati, asistente medicale, etc.
Toti ne confruntam cel putin o data in viata cu situatii traumatice carora ne e mai greu sa le facem fata intr-o maniera adecvata. In astfel de momente dificile avem nevoie de ajutor psihologic specializat, de consiliere sau psihoterapie, de un profesionist cu care sa colaboram pentru a ne fi mai bine, pentru a (re)descoperi un sens.
Cei care au de castigat cel mai mult datorita rezultatelor muncii psihologilor implicati in proiectele desfasurate sub egida ISTT sunt persoanele care au nevoie de prevenirea sau ameliorarea efectelor traumelor psihice.
Inca de la inceput ISTT s-a deschis catre publicul larg, ajungand la cei care aveau cu adevarat nevoie, dar nu accesau serviciile de consiliere sau psihoterapie fie din motive financiare, fie din necunoasterea beneficiilor pe care le poate aduce asistarea de specialitate.
Ajutorul psihologic gratuit este oferit in 3 - 6 sedinte consecutive de consiliere individuala pe aceeasi problematica, de care au beneficiat pana in prezent 98 de persoane sau in cadrul sedintelor de grup  organizate pana in prezent pentru peste 500 de persoane.
Tot pentru publicul larg, ISTT a lansat o serie de workshop-uri cu frecventa lunara ce vin in intampinarea oamenilor care se confrunta cu trauma psihica si suferinta emotionala.

Impreuna cu alte asociatii profesionale, ISTT sustine cursuri de formare continua referitoare la psihotraumatologie pentru psihologi si psihoterapeuti, personal medical , dar si cadre didactice. De asemenea, ISTT promoveaza si proiecte de cercetare impreuna cu universitati din tara si strainatate si dezvolta colaborari cu diferite asociatii profesionale, si fundatii care sa permita  extinderea domeniului psihotraumatologiei, prin largirea bazei de cunostinte, prin rafinarea mijloacelor si metodelor de ameliorare si vindecare a suferintei emotionale cauzate de traumele psihice, prin crearea unor noi maniere de ajutorare a persoanelor traumatizate.
De aceea, ISTT acorda anual un premiu de excelenta pentru acei psihologi buni, profesionisti care demostreaza o activitate ce respecta valorile ISTT si aduce contributii de marca domeniului psihotraumatologiei.

Scurt Istoric
ISTT a fost infiintat in anul 2010. La inceput a functionat sub egida Asociatiei Romane de Terapii Scurte si Consultanta Orientata pe Resurse si Solutii (A.R.T.S.-C.O.R.S.) iar din 2013 a capatat personalitate juridica autonoma.
Membrii fondatori sunt: Diana Lucia Vasile, Diana Luana Frazzei, Carmen Ragea si Bogdan Cezar Ion.