Congres Mondial consacrat Rezilientei

Va anuntam organizarea unui nou eveniment de interes profesional.
Al Doilea Congres Mondial consacrat Rezilienţei: De la persoană la Societate
Timişoara, 8-10 Mai 2014

Termenul de rezilienta ca abilitate umana a fost introdus de un psiholog american – Prof. Dr. Al Siebert -  in acceptiunea caruia, acest concept reprezinta capacitatea unei persoane de a-si reveni in urma unor experiente de viata coplesitoare. A fi rezilient inseamna a avea:
- capacitatea de a face fata cu succes unor schimbari continue si majore;
- capacitatea de a-ti pastra sanatatea si energia cand te afli sub presiune constanta;
- capacitatea de a-ti reveni rapid dupa esecuri;
- capacitatea de a depasi adversitatile;
- capacitatea de a gasi un nou mod de a munci si de a trai cand cel vechi nu mai este posibil;
- capacitatea de a face toate acestea fara a actiona intr-o maniera distructiva sau disfunctionala.

"Primele observaţii majore pentru înţelegerea fenomenului rezilienţei au fost realizate pe copii care trăiau în condiţii de adversitate cronică. Ulterior, studiul rezilienţei s-a extins la adulţi şi persoane în vârstă, rezilienţa devenind obiectul unor cercetari longitudinale şi fiind abordată în perspectiva ciclului vieţii. În acelaşi timp, studiul rezilienţei s-a extins la situaţii diverse, înscriindu-se atât în registrul evenimentelor traumatice cât şi în cel al adversităţii cronice.

 

Dacă în studiile iniţiale accentul era pus pe rezilienţa individuală şi pe caracteristicile personale care o facilitează, foarte repede a devenit evident că numeroşi factori familiali şi de mediu intervin în procesul ce stă la baza construirii rezilienţei. În paralel, a devenit clar că familiile, comunităţile şi societăţile care se găsesc în situaţii de adversitate cronică sau trăiesc evenimente traumatizante pot fi reziliente. S-au constituit astfel domeniile rezilienţei familiale, comunitare şi de putin timp, societale.

Extinderea rapidă a utilizării conceptului de rezilienţă poate genera o serie de întrebări. Care sunt riscurile acestei extinderi? Este astfel banalizat, diluat, conceptul de rezilienţă? Sau din contră, îşi dovedeşte astfel bogăţia şi valoarea euristică? Care sunt consecinţele pentru teoria rezilienţei, pentru practicile profesionale bazate pe acest concept? Reunind practicieni şi cercetători care intervin în domeniul rezilienţei individuale (abordată din perspectiva ciclului vieţii), în cel al rezilienţei familiale, comunitare şi societale, al doilea congres mondial îşi propune să aducă răspunsuri la aceste întrebări şi să avanseze cunoştinţele în acest domeniu. Acest congres va contribui, astfel, la progresul etapei actuale a cercetării asupra rezilienţei – etapă definită ca al « patrulea val » – care se caracterizează printr-o analiză, la multiple niveluri, a modului în care se modelează rezilienţa".

Şerban Ionescu MD, PhD
Psihiatru si psiholog
Profesor emerit
Universitatea Paris 8
Universitatea din Quebec Trois Rivieres

mai multe informaţii privind desfăşurarea congresului – programul, solicitarea comunicărilor, înscrierea, cazarea şi activităţile sociale – pot fi găsite aici: http://www.congress.resilience.uvt.ro/congres/home/ro/index.html