Asistarea psihologica a militarilor participanti la misiuni in teatrele de razboi

INSTITUTUL PENTRU STUDIUL ŞI TRATAMENTUL TRAUMEI
prin
DEPARTAMENTUL PENTRU ASISTAREA PSIHOLOGICA A MILITARILOR SI FAMILIILOR ACESTORA
Organizeaza în Bucuresti, pe data de 6 octombrie 2014, workshop-ul de formare profesionala continua intitulat:
“ASISTAREA PSIHOLOGICA A MILITARILOR
PARTICIPANTI LA MISIUNI IN TEATRELE DE RAZBOI”

Trainingul este alcătuit dintr-un modul desfăşurat pe parcursul unei zile sub formă de prezentare teoretică şi aplicaţii practice, este in curs de acreditare de catre Colegiul Psihologilor din Romania şi va avea loc între orele 10.30-18.30, la sediul ARTS&CORS (strada Monetariei nr 12, interfon 06, etaj 1, apartament 06, Bucuresti) .

Durata: 8 ore

Obiective:
1.    Prezentarea informatiilor esentiale intelegerii caracteristicilor si nevoilor speciale ale militarilor participanti in teatrele de razboi, cunoştinţe şi abilităţi necesare atât psihologului clinician cât şi psihologului care activează în structurile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi privată;
2.    Familiarizarea participantilor cu metodele de psihoterapie potrivite militarilor;
3.    Formarea deprinderilor  în activitatea  de asistare psihologică a militarilor participanti in teatrele de razboi si a familiilor acestora;  psihodiagnoza corecta a tulburarii de stres posttraumatic; exerciţii practice de conceptualizare a unor cazuri reale şi de planificare a tratamentului. 

 Cine poate beneficia: psihologi cu drept de liberă practică interesaţi atât de psihologia aplicată în securitatea naţională şi/sau cea privată, cât şi de psihologia clinica şi psihoterapie.
Formatori:
Prof. Jamie HughesProf. Jamie Hughes - preşedintele Asociatiei Britanice de Psihologie, directorul Institutului pentru Veterani şi Familiile acestora şi profesor asociat de psihoterapie militară la Universitatea Ruskin din Marea Britanie. Prof. Hughes este psiholog clinician, psihoterapeut, neuropsiholog, consultant EMDR şi specialist în psihotraumă, cu experienţă în sănătatea mentală a militarilor şi veteranilor.

Diana VasileDiana Vasile - preşedinta Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei, este doctor în psihologie, psihoterapeut şi psiholog clinician cu o experienta  de peste 17 ani în lucrul cu psihotrauma,  conferenţiar universitar la Universitatea Hyperion şi cadru didactic asociat la Universitatea din Bucureşti.

 

Maria MacarencoMaria-Magdalena Macarenco - psiholog militar principal supervizor, psiholog clinician formator şi psihoterapeut EMDR, ofiţer în rezervă, cu 12 ani de experienţă în domeniul psihologiei militare, a primit în 2010 titlul onorific de veteran în urma participării la două misiuni în teatrul de operaţii din Irak. Este specializată în terapia traumei psihologice şi are o practică privată din 2009.

Documente necesare pentru înscriere: Copie atestat de liberă practică

Tematica workshop-ului:
1. Ce este un ‘veteran’?
Obiectiv: prezentarea caracteristicilor şi nevoilor speciale ale acestui grup de clienţi. Metoda: didactică şi discuţii
2. În ce mod este un veteran diferit?
Scop: discutarea modurilor în care veteranii militari diferă de alţi membri ai societăţii. Metoda – didactica şi discuţii
3. Veteranii – resurse şi nevoi.
Scop: discutarea modului în care serviciul militar aduce beneficii dar în acelaşi timp dezvoltă multe nevoi fizice, emoţionale şi psihologice. Metoda – didactică şi discuţii
4. Veteranii şi problemele psihologice.
Scop: discutarea problemelor psihologice comune experientate de veteran, incluzând dar nefiind limitate la: furie, alcool, tulburări afective, tulburarea de stres posttraumatic. Metoda: didactică şi studii de caz.
5. Tratamentul psihologic al veteranilor: terapia cognitiv-comportamentala, EMDR, Managementul furiei.
Scop: familiarizarea participanţilor cu metode de terapie potrivite acestui grup. Discuţii despre folosirea terapiei cognitiv-comportamentale şi a metodei EMDR. Metoda: didactica şi studii de caz.
6. Veteranii şi familiile lor.
Scop: discutarea situaţiei unice a militarilor şi a familiilor veteranilor şi nevoile lor speciale. Metoda: didactica şi discuţii.
 Precizări suplimentare:
1.    Documentele de înscriere se trimit prin email la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. până la data de 03 octombrie 2014;
2.    Costul trainingului este de 200 RON pentru înscrieri până la data de 29 septembrie. După aceasta dată, costul va fi 230 RON;
3.    Plata se face prin virament bancar, în contul IBAN: RO05BTRLRONCRT0265034801 (RON) deschis la Banca Transilvania, Agenţia Dorobanţi, pe numele Asociaţia Institutul pentru Studiul şi Tratamentul Traumei- ISTT; pe documentul de plată se va trece “curs veterani”;
4.    Dacă vă răzganditi sau nu mai puteţi participa după ce aţi plătit, nu se va returna suma, dar primim cu drag în loc o persoană desemnată de dumneavoastră.
De asemenea organizatorul va avea în vedere asigurarea pe parcursul  trainingului a  pauzelor de cafea, pauzei de pranz şi a conditiilor necesare bunei desfaşurări a activităţii.
Pentru informaţii suplimentare şi inscrieri: psih. Maria-Magdalena Macarenco, telefon 0721460399,  e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.