Despre rolul psihoterapeutului in relatia cu bolnavii de cancer

Ce modificari aduce in viata si identitatea unei persoane un diagnostic oncologic? Cat de traumatizant este acest moment pentru pacient dar si pentru familia lui? Trauma duce la boala sau boala la trauma?

Acestea reprezinta o parte din punctele prelegerii “Psihotraumatologia in asistarea pacientilor cu afectiuni oncologice”, sustinuta de Anamaria Draguta (membru ISTT) la conferinta “Psiho- oncologia - parte integranta in tratamentul si recuperarea pacientilor cu diagnostic oncologic in Romania!”.

Din perspectiva psihotraumatologica, traumele sunt cele care participa la bolile autoimune. Care este rolul psihoterapeutului? El este o persoana de sprijin si este responsabil de intreg procesul terapeutic, pe durata caruia trebuie sa arate rabdare si disponibilitate fata de pacientul oncologic. Totodata sustinerea si ascultarea bolnavului sunt esentiale. In procesul terapeutic cu bolnavii sau supravietuitorii cancerului, e necesar sa fie stabilit cine este clientul: bolnavul sau toata familia lui. Un alt aspect foarte important este acela al lucrului in echipa, alaturi de medici si de asistenti.

Cea de-a V-a Conferinta nationala dedicata problematicii cancerului la copii, tineri si adulti suprsavietuitori a fost organizata de Asociatia P.A.V.E.L.