Cum ne-au afectat experientele traumatice din perioada comunista propria identitate

Diana Vasile, presedintele ISTT, a pus in discutie, in cadrul atelierului “Cand trauma ne priveste pe toti si modelele devin ale fiecaruia”, felul in care experientele traumatice traite in perioada comunista ne-au afectat propria identitate.

Amenintarea integritatii fizice si psihice, experientele legate de avort, experientele de tortura din inchisoare, sechelele de pe urma abuzurilor, pierderea parintilor si a bunicilor sunt cateva dintre tipurile de experiente traumatice prin care romanii au trecut in perioada regimului comunist.

Cum au influentat aceste experiente identitatea romanilor? Diana Vasile a apreciat ca romanii au o relatie ambivalenta fata de autoritate, sunt tentati sa faca lucruri de unii singuri, fara sa spuna sau sa ceara ajutorul celorlalti, si au capatat un soi de obisnuinta a nefericirii, a suferintei.

Atelierul “Cand trauma ne priveste pe toti si modelele devin ale fiecaruia” face parte din cadrul proiectului cultural “Romania identitara”, organizat de Societatea Romana de Psihanaliza (SRP).

Proiectul se desfasoara in perioada iunie-noiembrie 2016,  in sase mari orase - Bucuresti, Timisoara, Iasi, Targu Mures, Bacau si Chisinau. “Romania identitara” consta in zece intalniri-eveniment care presupun dezbateri libere pe o tema definitorie pentru fiecare dintre noi in parte si pentru noi, ca natie, in general: IDENTITATEA.