Despre dificultatile de fertilitate

În luna iunie 2015 a debutat un nou proiect al ISTT, un proiect de cercetare și asistare psihologică a femeilor care se confruntă cu dificultăți medicale și/sau emoționale în legătură cu fertilitatea.

Proiectul își propune să identifice și să analizeze aspectele psihologice care împiedică sau întârzie procreerea pentru un cuplu sau sunt asociate cu dificultăți în sfera funcționării fizice și fiziologice feminine.
Teoria pe care se bazează cercetarea și asistarea este cea a psihotraumatologiei, care susține că la originea dificultăților și blocajelor din viața unei persoane stau experiențe traumatice și, în consecință, modificări ale funcționării fizice și psihice a persoanei. Experiența traumatică rupe legătura dintre capacitățile naturale de autoreglaj și acest lucru generează o funcționare perturbată pe plan fizic și psihic, dar unică fiecărei persoane. De aceea, pentru recăpătarea autoreglajului și pentru stimularea posibilităților de vindecare este necesară o strategie de lucru individualizată.
Metoda de lucru pentru acest grup de cercetare și asistare psihologică și psihoterapeutică este cea a Constelației Propoziției Intenției, elaborată de Prof. Dr. Franz Ruppert.


La grupul din luna iunie au participat 12 femei, toate dându-și acordul pentru a lua parte gratuit și benevol la acest proiect după ce au fost informate despre obiectivele și strategia de desfășurare.
Grupul va continua cu etapa a doua în luna octombrie, datorită deschiderii echipei ISTT, dar și intenței de lucru continuu al beneficiarelor proiectului.
Proiectul este coordonat de conf. Dr. Diana Vasile și implementat de o echipă de psihologi specialiști din cadrul ISTT împreună cu psihologi interesați de această arie de cercetare.