Efectele traumelor asupra adolescenţilor

Institutul pentru Studiul şi Tratamentul Traumei (ISTT) a demarat un nou proiect de cercetare, de data aceasta despre adolescenţi.

Studiul Experienţele traumatice timpurii, rezilienţă, personalitate şi probleme legate de sănătate în populaţia românească de adolescenţi” se desfăşoară în parteneriat cu Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (FPSE) din cadrul Universităţii Bucureşti şi Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională.

Cercetarea îşi propune să realizeze o amplă analiză asupra experienţelor traumatice la care au fost expuşi adolescenţii din România de-a lungul vieţii lor. Totodată este urmarit şi impactul pe care aceste experienţe îl au asupra dezvoltării personalităţii tinerilor, asupra sănătăţii lor fizice şi emoţionale, asupra  modului de autoreglare al acestora în diferite medii, precum cel familial, şcolar sau social.

Un al obiectiv urmărit este furnizarea de informaţii în legatură cu  prevalenţa, în rândul adolescenţilor, a unor tulburări sau afecţiuni de natură fizică, psihică sau emoţională (precum anxietatea, depresia,  paternurile relaţionale disfuncţionale).

La studiul participă aproximativ 350 de elevi din zece licee din Bucureşti. Tinerii au vârste cuprinse între 15 şi 18 ani.

Proiectul este coordonat de Monica Lespezanu (consilier, psihoterapeut şi pedagog) şi Roxana Agafiţei (psiholog şi psihoterapeut), din partea ISTT. La cercetare iau parte şi un grup de masterazi din cadrul masterului “Psihotraumatologie și asistare psihologică” din cadrul FPSE.