O ne-poveste despre mobbing, la “Storymania”

Spusa de colegele noastre – Diana Vasile, Flori-Ana Buzila si Madalina Ivanciu – la emisiunea realizata de Lidia Laic la Radio Romania Cultural

Ati inteles deja, inca din titlu, ca aceasta nu este o poveste, ci o fila importanta din realitate. Din acest motiv, ISTT a acordat in ultima perioada o atentie aparte unui fenomen pe masura: hartuirea psihologica la locul de munca. Asemenea oricarui tip de abuz, si mobbingul este caracterizat de o reala capacitate de a se camufla, de a parea altceva decat ceea ce este de fapt.

Multi dintre oamenii care devin victime ale hartuirii psihologice la serviciu fac reale eforturi de a rezista, fara a putea recunoaste, mai ales la inceput, ce li se intampla. In astfel de situatii, ajungem mai degraba sa punem presiune pe noi, gasind cai de a normaliza si de a minimaliza un context ori comportamente care ne fac rau. “Nu doar seful meu are obiceiul de a da mesaje anagajatilor in miez de noapte”. “Nu doar eu am colegi agresivi”. “E natural sa nu-mi vina sa ma ridic din pat dimineata, sa nu-mi vina sa merg la serviciu, in conditiile in care am atatea de facut”. “Si altii au multe taskuri de indeplinit si nu se mai plang atat”. Sunt doar cateva exemple aflate la granita dintre firesc si abuz. Sigur ca e posibil sa rostim aceste fraze sau altele asemanatoare in anumite zile sau in unele perioade aglomerate. Cand ele sunt inghitite de rutina, cand ele descriu relatia noastra cu munca vreme de sase luni la rand, e momentul sa ne oprim si sa ne intrebam daca aceasta se mai poate numi normalitate.

Invitate la emisiunea “Storymania”, de la Radio Romania Cultural, Diana Vasile, presedintele ISTT, Flori-Ana Buzila, psiholog principal specializat in consilierea anti-mobbing, si psihologul si psihoterapeutul Madalina Ivanciu au abordat sensibilul subiect al hartuirii psihologice la locul de munca.  Exemple concrete care sa va ajute sa faceti diferenta intre normalitate si teroarea psihica, asa cum numeste Flori-Ana Buzila mobbingul in aceasta inregistrare.

Hartuirea psihologica la locul de munca doar pare o poveste, fiindca ea atinge adesea dimensiuni incredibile. De aceea e important sa stim ca, odata ce o putem recunoaste ca fiind reala, de noi depinde sa o si contracaram, sa invatam sa ne protejam. “Cred ca situatiile de mobbing au existat dintotdeauna. Acum doar nu mai este un subiect tabu [...] Noi vorbim astazi despre mobbing pentru ca indraznim” – conf. univ. dr. Diana Vasile.

Le multumim partenerilor nostri de la Radio Romania Cultural si in special Lidiei Laic, realizatoarea emisiunii “Storymania”!

Ascultati emisiunea aici:

http://radioromaniacultural.ro/azi-la-radio-romania-cultural-storymania-mobbingul-sau-hartuirea-psihologica-la-locul-de-munca/