Despre Nasterea Prematura

Anamaria Draguta

Psiholog clinician si psihoterapeut

Nasterea unui copil este un moment unic si mult asteptat de parinti.

Cand bebelusul se naste prea devreme, adica pana in sapatamana 37 de sarcina, momentul magic se transforma, de cele mai multe ori, intr-o situatie de criza. Dintr-o data lucrurile merg intr-o directie necunoscuta, iar reperele pe care parintii le aveau despre venirea pe lumea a copilului lor nu le mai sunt de ajutor.

Multe din sperantele si visele legate de cum se va desfasura sarcina, nasterea si perioada de dupa nastere se naruiesc.

Bebelusul este separat de mama si pentru cateva saptamani, uneori chiar luni va sta intr-un incubator, conectat la tuburi, perfuzii si aparate performante care il hranesc, il ajuta sa respire si ii monitorizeaza starea de sanatate. Pentru bebelus timpul petrecut in incubator este traumatizant. El traieste si simte singuratatea, panica si durerea, si cu toate acestea continua lupta. Personalul medical specializat este cel care se ocupa in aceasta perioada critica de bebelus. In tot acest timp parintii traiesc o furtuna emotionala.

Sarcina si nasterea, prin natura lor, trezesc emotii contradictorii in marea majoritate a noilor parinti. Insa cand asteptarile lor sunt inselate, sentimente intense de dezamagire, neputinta, vinovatie si teamă pot coplesi speranta si visele acestora. Incepe o lupta interioara intre emotii contradictorii: bucurie pentru venirea pe lumea a bebelusului si tristete pentru ca trebuie sa stea intr-un incubator. Fericirea de a-l vedea pentru prima oara si teama ca este atat de mic si fragil, ca poate nu va supravietui.

Incertitudinea pe care o traiesc parintii si mai ales mamele, atunci cand bebelusul lor prematur este la Terapie Intensiva, este apasatoare. Medicii nu pot promite ca totul va fi bine pentru ca evolutia starii de sanatate a bebelusului este imprevizibila.

In Romania, in marea majoritate a spitalelor, mamele raman internate alaturi de copilul lor si pot trai o serie de simptome caracteristice traumei psihice:

- De la soc la amorteala interioara

- Negare

- Tristete profunda

- Grija excesiva si persistenta

- Dorinta arzatoare de a fi cu bebelusul ei, de a-l tine in brate, de a-l hrani, de a se simti mama

- Vinovatie si sentimentul de esec

- Neputinta de a-si ajuta bebelusul

- Izolare fata de familie, fata de bebelus, fata de prieteni si de alti parinti care au un copil nascut la termen

- Teama legata de viitor

- Ganduri legate de “ce ar fi putut sa fie…” precum și de “ce ar putea sa se intample mai departe…”

Toate aceste ganduri si emotii produc suferinta profunda pentru mama, suferinta care ii ocupa sufletul si uneori o poate impiedica sa se conecteze la bebelusul ei in momente pe care le petrec impreuna.

Parintii, si in special mama, au acum mare nevoie de sprijin, de suport si de informatii pentru a intelege si a se adapta la noua situatie si la noul rol, acela de parinti ai unui copil născut prematur. În mod particular, sprijinul și mai ales suportul emoțional poate veni deseori de la mamele altor copii nascuti prematur aflate în situatii similare sau de la alti părinți care au trecut prin această experiență. De asemenea, o mare cantitate de informatii legate de nasterea prematura sunt accesibile atât în cadrul spitalului, dar mai ales în mediul online unde există mai multe site-uri dedicate acestui subiect.

Uneori insa, atunci cand dificultățile psihice cu care se confrunta mama sau părinții devin copleșitoare e nevoie de ajutorul oferit de un psiholog specializat în terapia traumei. Acesta poate "insoti" mama sau părinții pe parcursul acestei etape, oglindind sau oferind o altă perspectivă asupra evenimentului si a efectelor acestuia asupra fiecăruia dintre cei implicati. Impreuna cu mama sau proaspeții părinti psihoterapeutul va încerca să găsească un sens si o directie în vederea acceptării situatiei scopul final fiind acela de a face față acesteia si pentru a gasi un nou echilibru atât la nivelul fiecărei persoane cât si la nivelul sistemului familial.

 

Acest articol poate fi citit si pe site-ul partenerilor nostri de la Itsy Bitsy:

http://www.itsybitsy.ro/despre-nasterea-prematura/