Tragedia din Club Colectiv

In seara zilei de 30 octombrie 2015, o stire de doar cateva randuri care anunta un incendiu in clubul bucurestean Colectiv devenea, de la o ora la alta, relatarea-maraton a ceea ce s-a dovedit a fi cea mai mare tragedie din istoria recenta a Romaniei. In feluri diferite, cu totii am fost afectati atunci si de atunci incoace de cele intamplate. Care este impactul real al unui asemenea eveniment traumatizant asupra noastra? La sase luni de la incendiul din Club Colectiv, Universitatea Bucuresti - Departamentul de Psihologie si Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei demareaza un proiect unic in Romania. Scopul e acela de a intelege cum ii putem ajuta mai bine pe oamenii care, direct sau indirect, au fost afectati de acest eveniment traumatic. Pentru aceasta, avem nevoie sa investigam atat efectele psihologice ale tragediei din seara de 30 octombrie 2015, cat si modalitatile prin care oamenii se adapteaza in astfel de circumstante.

Iar pentru toate acestea, avem nevoie de voi. Fiti parte din acest studiu psihologic de amploare!

Va multumim!

 

 

 

Ghid ISTT pentru prieteni si apropiati

Colectiv, un an de suferinta

La un an de la tragedia din clubul bucurestean Colectiv, echipa Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei continua seria preocuparilor si eforturilor de a veni in sprijinul celor indurerati. Am finalizat si va putem prezenta un nou ghid de recomandari, dedicat, de aceasta data, unor oameni despre care s-a vorbit foarte putin si care merita aprecierea si sustinerea noastra, a tuturor. Ne gandim la prieteni, la apropiati ai victimelor, dar si la toti cei care au contribuit la ameliorarea suferintei celor implicati in incendiul de la Colectiv.

Studiu psihologic "Colectiv Etapa 1"

Aceasta este o invitație de a participa la un studiu psihologic longitudinal, derulat în mediu online, cu durata de 1 an, adresată tuturor persoanelor care au fost afectate în mod direct sau indirect de tragedia petrecută în clubul Colectiv din București în data de 30.10.2015. Dacă te numeri printre aceștia, te rugăm să ne ajuți participând la acest studiu. Avem nevoie să știm prin ce trec oamenii afectați de astfel de evenimente, ca să înțelegem cum îi  putem ajuta mai bine.

Acest studiu investighează efectele evenimentelor stresante sau traumatice asupra oamenilor, precum și modalitățile în care oamenii se adaptează unor astfel de circumstanțe. Studiul este derulat în parteneriat de către Universitatea din București, Departamentul de Psihologie (www.fpse.unibuc.ro) și Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei (www.psihotrauma.ro) și este coordonat de Prof. dr. Nedelcea Cătălin și Conf. dr. Diana Vasile.

Studiul este accesibil aici.

Workshop "Cum sa ajutam cu riscuri minime"

Asa cum am promis, postam pe site prezentarea workshop-ului sustinut pe 4 noiembrie, la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, de presedintele ISTT, Diana Vasile. Le multumim inca o data celor interesati de intelegerea traumelor psihice si a traumatizarii colective si, in special, oamenilor care au venit la prelegere intr-un numar impresionant!

De asemenea, salutam prezenta la eveniment a colegilor din alte ONG-uri – cum ar fi Estuar, SPER, Exista viata dupa doliu -, a reprezentantilor Colegiului Psihologilor din Romania, dar a celor din institutii ale statului, cum ar fi Ministerul Apararii Nationale sau Biserica Ortodoxa Romana. Le multumim tuturor pentru preocuparea si atentia acordate Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei si activitatii acestuia!

Pentru membrii echipei ISTT, prezenta la workshop a tuturor celor enumerati mai sus reprezinta o recompensa si o recunoastere a eforturilor pe care le facem de cinci ani incoace pentru o mai clara intelegere a domeniului psihotraumatologiei.

 

Vrei sa ajuti? Te asteptam maine seara la Facultatea de Psihologie!

Un workshop de doua ore, sustinut de presedintele ISTT, Diana Vasile

Ce putem face ca sa fim cu adevarat de ajutor?

A ajuta este, in aceste momente, intr-o comunitate socata si bulversata de tragicul eveniment intamplat vineri seara in clubul bucurestean Colectiv, un impuls firesc.

Pentru a ne asigura ca STIM CE FACEM, ca NU RISCAM sa facem mai mult rau din avantul nostru de a face bine, Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei organizeaza maine, 4 noiembrie, de la ora 19:00, in Amfiteatrul Stoian al Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei Bucuresti (Soseaua Panduri nr. 90) un workshop dedicat voluntarilor si tuturor acelora care vor sa sustina persoanele afectate de tragedie. Timp de doua ore, presedintele ISTT, Conf. Univ. Dr. Diana Vasile va fi gata sa va insoteasca si sa va ghideze intr-o mai buna intelegere a ideii de ajutor in astfel de situatii.

Va asteptam!

Ce pot face parintii si profesorii pentru copiii expusi evenimentului traumatic?

Comunicat al Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei

Ce pot face parintii, cadrele didactice si alti profesionisti care interactioneaza cu adolescentii si copii in cazul traumei colective?

Fiecare copil si adolescent traieste in mod unic suferinta expunerii la evenimente traumatice prin accident si moarte. Raspunsurile si reactiile acestora pot varia in functie de varsta, abilitatile si capacitatile de a intelege fenomenul mortii – amenintarea, iminenta si producerea acestuia – , in functie de trasaturile de personalitate, precum si in functie de modul in care in care familia, scoala, societatea ofera un raspuns in astfel de situatii.

Parintii, cadrele didactice si alti profesionisti care lucreaza cu adolescentii si copiii au rol fundamental in a-i ajuta pe acestia sa-si regleze starile emotionale, trairile, gandurile, comportamentele in legatura cu moartea si accidentele. Adultii ofera suportul necesar si sunt modele de adaptare la astfel de situatii in a-i ajuta pe copii in prelucrarea experientei traumatice, a crea cadrul de siguranta si confort pentru aceasta prelucrare, a interveni intr-un mod sanatos si adecvat pentru copii si adolescenti, a pune in valoare resursele si capacitatile personale ale fiecarui copil si adolescent, dar si pe cele ale familiei, scolii si societatii. Adultii insotesc capacitatea naturala si sanatoasa a copiilor si adolescentilor de a traversa experienta expunerii la astfel de evenimente traumatice colective.

Modalitatile in care adultii pot sustine copiii si adolescentii sunt:

Continuare...

Solidaritate la bine si la greu

ISTT primeste cu bucurie mesajul de suport din partea Facultatii de Psihologie a Universitatii Bucuresti prin vocea d-lui prodecan Catalin Nedelcea: "Prin acest mesaj dorim sa exprimam disponibilitatea facultatii noastre de a participa prin intermediul specialistilor sai la initiativele de acordare de suport psihologic pentru victimele evenimentului din 30 octombrie 2015 din club Colectiv. Va rugam sa nu ezitati sa ne contactati in acest scop daca considerati ca putem ajuta".

 

Comunicat ISTT pentru cadrele medicale


 

Comunicatul Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei

pentru CADRELE MEDICALE implicate in salvarea

victimelor din incendiul de la Club Colectiv

 

Stimati colegi,

In contextul actual suntem preocupati de efortul neincetat pe care il faceti in ultimele 72 de ore pentru a salva victimele incediului din seara de 30 octombrie. Apreciem dedicarea, implicarea si profesionalismul cu care va daruiti actului medical.

Va asiguram de intreg suportul nostru profesional si de colaborarea neconditionata, atat in sustinerea psihologica a pacientiilor si a apartinatorilor, cat si a dumneavoastra, a cadrelor medicale din linia intai.

Dorim pe aceasta cale sa va comunicam ca prin expunerea continua si directa la consecintele traumatizarii colective, precum si prin expunerea la actul medical pe care il coordonati, va aflati in risc de a dezvolta chiar dumneavoastra o TRAUMA VICARIANTA, o TRAUMA EXISTENTIALA sau TRAUMA DE PIERDERE, ca urmare a coplesirii capacitatii psihicului dumneavoastra de a face fata la o asemenea agresiune. In felul acesta, se produce o ruptura psihica. Acest clivaj cauzat de neputinta de a face fata genereaza consecinte in planul prelucrarii informatiei, luarii deciziei si construirii comportamentelor adecvate situatiei.

Asadar, daca regasiti urmatoarele reactii:

Fiziologic: paloare, roseata, parestezii;

Emotional: stare de neputinta, va simtiti ca si cum ati fi anesteziat sau disperare;

Cognitiv: confuzii, ganduri de vinovatie, lipsa de speranta, resentimente;

Comportamental: stare de blocaj, intepenire efectiva - genul „stana de piatra”, „cu ochii ficsi” sau agitatie pe care nu o puteti opri,

va rugam sa luati in serios si posibilitatea de a apela la un sprijin specializat al colegilor psihologi cu expertiza in psihotraumatologie din cadrul Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei.

Continuare...

Cand e indicat sa va adresati unui psiholog?

Acest mesaj se adreseaza tuturor acelora care au fost afectati de tragedia de la Club Colectiv. In perioada urmatoare, e bine sa ne contactati (pe noi sau orice alt psiholog) daca:

 • Simtiti ca sunteti coplesit de eveniment si ca nu puteti face fata;
 • Aveti ganduri negre (ca vreti sa va faceti rau dumneavoastra sau altora);
 • Aveti atacuri de panica sau ingrijorare atat de mare incat nu va mai puteti concentra, nu puteti lua decizii sau nu va puteti descurca in situatii comune de viata;
 • Aveti cosmaruri, flash-back-uri, imagini care va tulbura;
 • Simtiti ca vi se reactiveaza simptome fizice sau psihice sau instabilitate emotionala sau alte stari mintale speciale pe care le-ati avut in trecut; 
 • Vi se exacerbeaza problemele legate de alte tulburari mintale, cronice sau din trecut;
 • E bine sa se stie ca toti cei afectati direct sau indirect (chiar si cei care se uita la TV) pot avea stari emotionale puternice, furie, tristete, cosmaruri, ingrijorare crescuta. De obicei aceste stari se estompeaza si noi vom functiona ca inainte. Daca aceste stari deosebite persista si dupa o luna de la petrecerea incidentului, atunci e foarte recomandat sa ne cautati. 

La ISTT psihoterapia este facilitata de psihoterapeuti specializati in trauma psihica, acreditati de Colegiul Psihologilor. Acestia ofera cu generozitate aceste sedinte gratuite in cabinetele lor, in conditii de confidentialitate si siguranta, in zone accesibile din orasele: Bucuresti, Buzau, Ploiesti, Constanta.

 

© Acest material este proprietatea ISTT si nu poate fi copiat si reprodus fara acordul prealabil al ISTT

Ce poate face psihologul?

Care este rolul psihologului in situatii de criza, in situatii de – sumbra potrivire! - traumatizare colectiva? Pentru ca asa numesc specialistii in psihotraumatologie ceea ce s-a intamplat vineri seara la clubul bucurestean Colectiv Ce pot face psihologii? Mai ales in conditiile in care nu se poate vorbi despre o interventie psihoterapeutica propriu-zisa in criza.

 • In primul rand, psihologii ofera psihoterapie pentru situatii post-traumatice.
 • Pana la psihoterapie insa, la locul accidentului este indicat un prim-ajutor psihologic: sustinere informare, eliminarea factorilor de risc, normalizarea si facilitarea reactiilor si manifestarilor, protectia fata de riscul de agresiune prin continerea reactiilor (nu terapie);
 • Pot fi identificate persoanele care prezinta risc (adica cele care au comportament suicidar, care isi pot face rau lor insisi sau altora, cei aflati in stare de disociere). Dupa identificarea acestora, oamenii aflati in asemenea nevoie pot primi ajutor psihiatric sau pot fi supravegheati de familie, prieteni apropiati etc. In Romania, aceste interventii sunt facute de personalul medical de urgenta;
 • Dupa eveniment, in zilele urmatoare, psihologul poate oferi suport emotional (pe care il pot da si familiei, prietenilor etc), informatii (la ce sa se astepte oamenii. De exemplu: cum pot ajuta familia coplesita sa faca mai bine fata situatiei ca sa-i sustina pe cei internati. In caz de doliu se poate incepe psihoterapia. Toate acestea se pot face cu respectarea conditiilor de confidentialitate si intr-un spatiu adecvat;
 • Psihologii ii pot sprijini pe cei afectati sa isi mobilizeze resursele: la cine sa apeleze?, cine sa ii ajute? In unele tari, aceste interventii sunt facute de echipe de psihologi, asistenti sociali etc. Nu intotdeauna e cazul la noi, dar e bine de stiut. Asa, poate ca va fi cazul si la noi.

 

© Acest material este proprietatea ISTT si nu poate fi copiat si reprodus fara acordul prealabil al ISTT

Cum puteti beneficia de suport psihologic?

Inca de sambata, din ziua in care echipa ISTT si-a anuntat disponibilitatea de a oferi sustinere psihologica tuturor celor afectati direct sau indirect de incendiul din clubul bucurestean Colectiv, dar si sprijin pentru unitatile medicale din Capitala, am primit mai multe mesaje in care ne erau solicitate detalii, precizari. Suntem in masura sa va oferim raspunsuri punctuale.

Echipa ISTT a preluat si in trecut cazuri in care psihologii au mers la spital si o va face si acum. De aceea, spunem din experienta, ca este nevoie de acordul institutiei de sanatate sau de cererea directa din partea persoanei aflate in nevoie pentru ca noi sa putem oferi servicii adecvate in respectiva institutie (daca nu suntem angajati acolo). Prin urmare, este necesar sa fim solicitati de catre persoana care are nevoie de asistare ori de catre apartinator sau de catre institutia medicala (in cazul in care avem o colaborare cu spitalul in acest scop). Iata cateva exemple de situatii si modalitati de actiune:

Continuare...

Mesaj de sustinere

Suntem cu totii intristati si dorim sa transmitem condoleantele si regretele noastre sincere pentru toti cei implicati in vreun fel in tragedia care a avut loc vineri, 30 octombrie, in clubul Colectiv.
In aceste momente dificile, echipa de psihologi a Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) este alaturi de toti cei implicati in evenimentul tragic de vineri seara, precum si de familiile lor.

Noi stim cat de importanta este interventia psihologica timpurie si adecvata in aceste situatii extrem de dificile, si pentru ca misiunea noastra este sa fim alaturi de cei care vor sa traverseze aceste situatii traumatice cu minimul de dificultati si disconfort posibil, vrem sa oferim sprijinul nostru tuturor celor implicati.

Toata echipa de psihologi a Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei este pregatita sa primeasca orice persoana aflata in nevoie de sprijin in aceste momente grele - programul de 6 sedinte de asistare psihologica de criza este oferit gratuit de ISTT. Pentru a beneficia de acest program, cei interesati trebuie sune la numarul de telefon 0730 285 582 (psiholog Rodica Dimulescu) sau sa trimita un e-mail la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Facem un apel catre toate institutiile medicale care ingrijesc raniti si care iau contact cu rudele si prietenii acestora sa ii indrume catre noi si sa dea mai departe aceste informatii. De asemenea, reprezentatii spitalelor pot contacta ISTT la numarul de telefon 0729 729 049 (psiholog Madalina Patra) pentru a solicita interventie psihologica in spital.